Carrière

Het management is verantwoordelijk voor het behalen van doelstellingen. Er wordt een plan gemaakt nadat een onderzoek afgerond is, en er wordt vervolgens gekeken naar welke koers er uitgestippeld kan worden om de geplande doelstellingen te behalen. Medewerkers worden meegenomen in deze beweging, en er wordt gekeken en bepaald welke richting de organisatie opgaat om de uiteindelijke bestemming te bereiken.

Zo goed als altijd worden dergelijke initiatieven geïnitieerd binnen bedrijven om verschillende redenen. Het kan zijn om een hogere winstboeking te realiseren, kwaliteit aan te scherpen, hogere klanttevredenheid of juist allemaal. Er kunnen verschillende (samengevoegde) redenen zijn om een doelstelling te laten implementeren, afhankelijk van de wensen en cultuur van het bedrijf.

Maar hoe zit het met jouw persoonlijke doelstellingen en in het bijzonder als we het betrekken op jouw carrière? Weet jij wat je wilt doen? Waar ben jij goed in? Kan jij jouw kwaliteiten optimaal benutten? Waar wil je naartoe? Wat zou een volgende stap voor jou kunnen zijn? Wat zijn jouw doelstellingen hierin?

Hiernaar gekeken te hebben, kan je jezelf afvragen hoe jij ervoor staat in je loopbaan. Ben jij waar jij wilt zijn? Ben je tevreden waar je nu staat of loop je ergens vast? Hoe is jouw werkomgeving? Ben je een medewerker/zelfstandig ondernemer?

Als individu wil je graag toegevoegde waarde kunnen geven aan jou werkomgeving die in haar geheel de recente, en soms verouderde, doelstelling(en) van de onderneming nastreven. In veel situaties blijkt dat het lastig is om principes richting het resultaat soepel te laten verlopen. Er is sprake van inflexibiliteit in de werknorm. Hierdoor ontstaan veel verbuigingen, tijd- en kwaliteitsverlies, stagnatie in het werksysteem, met als resultaat; stress, depressie, individuele burn-out klachten, verloop van personeel en ga zo maar door. Dit zijn allemaal voortvloeiende nawerkingen en het rendement van het kapitalisme, die vanuit haar perspectief kapitaalaccumulatie een primaire rol laat gelden, zonder de sociale aspecten in acht te nemen.

Hoe kan het, dat er anno 2020 nog steeds veel mensen en bedrijven onderhevig zijn aan de bovengenoemde normen, die als overkoepeling onder de huidige werkwijzen veel negatieve neveneffecten kent? Waar schort het aan? Wanneer wordt het inzichtelijk dat de meeste werkwijzen op lang termijn tactloos zijn? Hoe komt het dat de meeste mensen zich toch laten meeslepen in soortgelijke bedrijfsvoering? En hoe ziet de huidige situatie eruit door de opgelegde maatregelen omtrent het Covid-19? Wat voor invloed heeft dat op de werkgelegenheid? Wat voor invloed heeft dat op ons individueel en collectief bewustzijn? Welke invloed heeft dat op ons lichamelijk en geestelijk welzijn?

Doordat velen in een geconditioneerde staat van leven zijn, zijn ze de connectie met zichzelf verloren, en de essenties van het leven ver voorbij gelopen. Dit heeft tot gevolg, dat op langer termijn het spectrum van realiteitszin vernauwd, en dit desastreuze gevolgen met zich meeneemt ten nadele van het lichamelijk, geestelijk en spiritueel welzijn. Dit draag jij je hele leven door met je mee, dus ook verder in jouw karakter, levenswijze, keuzes, associaties, loopbaan et cetera. Kortom er is een zware disbalans in het dagelijks welzijn. Deze disbalans trekt ons gezond verstand weg en de maatschappij waarin we leven, duwt de kritisch denkende mens in een hoekje.

Nochtans, worden de laatste jaren de genoemde groep mensen vaker serieus genomen. Dit hebben zij te danken aan hun objectief, analytisch en kritisch vermogen en hun “out of the box” perspectief. Doordat deze skills prominent aanwezig zijn bij hen, zijn ze ook erg betrokken in spiritualiteit, de primaire voorzieningen van het menselijk zijn en hun ecologische verantwoording. Zij kunnen de interne weergave van toestand en overtuigingen nader in kaart brengen en de mensen leiden naar een gezond niveau van lichamelijk en geestelijk welzijn.

Als er gekeken wordt naar criteria, zou je jezelf aansluitend kunnen afvragen hoe zij dit in beweging kunnen krijgen, en hoe dat een positieve invloed kan hebben op ons privéleven maar ook in onze carrière. Zij doen dit vaak vanuit hun rol als bijvoorbeeld psycholoog, coach, medium, trainer en/of reikimaster. Deze opsomming dekt natuurlijk niet de hele lading, maar je kan wel een richting inslaan om een beeld te krijgen waar je hulp kan inschakelen.

Vooral als je in je loopbaan en in het bedrijfsleven positieve bewegingen wilt gaan maken maar je weet zelf niet hoe, is het aan te raden om een coach/consultant om armen te nemen. Zij zien vaak sneller de knelpunten en weten hoe ze deze kunnen omzetten naar iets rendabels. Er kunnen hiervoor verschillende technieken en tools worden ingezet, afhankelijk van de (master) practitioner. Je kan denken aan positieve en moderne psychologie, agogie, agile, NLP, Mindfulness en ga zo maar door. Afhankelijk van de situatie in de werkomgeving en de specialisaties van een coach/consultant die aansluiting vinden op elkaar, kunnen er goede en langdurige resultaten behaald worden.

Ben jij weleens in aanraking geweest met een coach/consultant?