Keuzes

Eet je vandaag friet of kies jij voor gekookte aardappelen met verse groenten? Rij je in de ochtend met je auto naar je werk, 5 kilometer verderop, of pak je de fiets? Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Maar, waarom zou je eigenlijk keuzes moeten maken en waarom hebben wij zoveel keuzes?

Dagelijks maken we bewust en onbewuste beslissingen. Er wordt een beroep gedaan op het concentratievermogen en de energie die we geven bij het nemen van een besluit. Vaak zijn de beslissingen die we maken relatief, en gericht op een kort termijn. Dit houd dus in, dat we vaker een beroep moeten doen op onze besluitvorming en hierdoor dus voor meer keuzemogelijkheden staan. Dit betekend dan ook dat de efficiëntie in het maken van een besluit sterk terugneemt wanneer er meerdere genomen moeten worden, en de belasting op het concentratievermogen toeneemt.

Door de jaren heen hebben we “geleerd” keuzes te maken op basis van “goed” en “fout”. Maar hoe weet je wat goed is en wat fout? Van wie heb je dat meegekregen? Je ouders, je vrienden, familie en/of je omgeving? En hoe weten ze of zij het bij het juiste eind hebben en het correct door hebben gegeven? Bekijk jij weleens opnieuw naar wat je voorheen goed of fout vond, of dat nu anders is? Kom je weleens in conflict met jezelf en/of je omgeving met wat goed of fout wordt bevonden? Voelt goed weleens fout, of andersom? Sta je weleens stil bij een of meerdere van deze punten?

Wanneer je stilstaat bij één of meerdere van deze punten, heb je gedurfd te kijken naar de realiteit. Dan heb je een stap durven zetten om alles te herzien en daar waar nodig, verandering op aan te brengen. Die veranderingen hoeven niet altijd soepel te gaan en kunnen zelfs emoties met zich meebrengen. Je zit dan in een proces van loslaten, wat soms wel even kan duren. Wanneer je eenmaal losgelaten hebt, heb je ruimte gemaakt voor nieuwe ervaringen, nieuwe zienswijze en wellicht ook een heel nieuw leven.

Dit alles komt weer neer op het maken van de juiste keuzes. Een juiste keuze hoef je niet in 1 minuut gemaakt te hebben, je kan hier soms weken of maanden over doen om dat ene besluit te nemen. Maar hoe weet je nou of je de juiste beslissing hebt genomen? Dat weet je vaak wanneer je alles doordacht hebt en jou genomen besluit noch jou of jouw omgeving schaad. De beslissing die jou en/of jouw omgeving haar groei stimuleert en voor verbetering zorgt zonder al te veel (drastische) schade aan te richten, dat is een gezonde keus!

Wat kies jij?