Emoties & Gezondheid

Een amoebe tot aan de blauwe vinvis leeft en heeft emoties. Zelfs een taal die ze spreken zorgt voor onderlinge communicatie en bevat de nodige affectie. Puur omdat wij de taal van de dieren niet altijd kunnen begrijpen met de nodige bewogenheid, wilt niet zeggen dat zij geen bewustzijn hebben en dus ook geen gemoedsbewegingen kent. Het bewustzijnsniveau van een bacterie en dat van een meeuw of tijger verschilt enorm.

Ditzelfde geldt overigens ook voor de mens. Wanneer we spreken over emoties, hebben we het over hoe iemand zich voelt en wat er in haar omgaat. Om diepgaande emoties te achterhalen, moet er inhoudelijk een gesprek gevoerd worden en degene zich durven uiten. Wanneer dit laatste van toepassing is, betekent het dat er een veilige en vertrouwde omgeving dit stimuleert.

Nochtans is vaak de situatie dat men zich niet durft te uiten, of het geval is dat zij niet hebben geleerd zichzelf te uiten. Gevoelens uitdrukken zijn taboe in hun ogen en dat maakt ze juist zwak. Doordat de emotionele onderdrukking zich herhaaldelijk voordoet, resulteert het vroeg of laat in geestelijk disbalans. De mentale gezondheid en haar cognitie brokkelen langzaam maar zeker af, en zorgen voor veel onrust in het zijn. Velen hebben vaak niet eens door dat dit de situatie is waarin ze zich bevinden, en gaan gewoon op de automatische piloot door, en negeren alle signalen bewust en onbewust.

Mettertijd wordt langzaam zichtbaar dat deze mensen zich anders in het leven gaan opstellen, sneller geïrriteerd reageren, stukje bij beetje meer in negativiteit belanden en nog verder van zichzelf verwijderd raken dan ze voorheen al waren. Je merkt dit al gauw aan hun opmerkingen, handelen en benadering. In de meeste bijkomstige gevallen resulteert het ook vaak in lichamelijke klachten.

Doordat men geen duidelijkheid heeft wat er eigenlijk innerlijk afspeelt, kunnen hier soms jaren overheen gaan, en dan komt de harde klap; de depressie en/of burn-out. Ook hier hebben vaak mensen, vooral in de beginfase, geen flauw benul wat ze overkomt en gaan nog steeds op de automatische piloot verder. Totdat of het licht uit gaat, men geen energie meer heeft, geen voldoening kan behalen uit activiteiten, somberheid toeslaat, en zo nog enkele andere kenmerken die hier onderdeel van kunnen uitmaken.

Om dergelijke valkuilen te vermijden is het daarom van essentieel belang om bewust om te gaan met onze emoties. Herken en erken ze, kom ze onder ogen en durf ze te uiten. Geef jezelf de gelegenheid en ruimte om jouw emoties te ervaren en verwerk ze. Vaak zien we terug dat dit laatste niet altijd geheel zelfstandig lukt, waardoor men eigenlijk hulpbehoevend raakt.

Wanneer weet jij of jouw emotionele gezondheid toe is aan hulp?