Werken voor iemand anders en geld verdienen voor iemand anders. Dit is in het moderne bedrijfsleven inmiddels zo normaal, maar tegelijkertijd een taboe waar niet openlijk over gesproken wordt. Ondernemen (in de breedste zin van het woord) is “iets gevaarlijks”, het neemt “te veel risico’s met zich mee”. Werken voor een grote “corporate”, luisteren naar “wat jouw baas zegt”; en ga zo maar door. Er zijn tal van voorbeelden die benoemd kunnen worden die een ontsnapping kunnen bieden vanuit het leven naar het werken voor een ander. Vaak zijn corporate bedrijven meer geïnteresseerd in mooie kwartaal en jaarcijfers dan oprecht geïnteresseerd te zijn in het welzijn van het personeel, de gezondheid van het bedrijf in het geheel en een gezond lang termijn plan die flexibel toekomstbestendig is. Kan jij jezelf ontplooien en ontwikkelen?
Misschien herken je het wel, wanneer je (werkelijk) ziek bent, dat je dagelijks opgebeld wordt met de (onoprechte) vraag, hoe het met je gaat en de “onverwachte” “wanneer kan je weer komen werken?”. Voor veel werknemers klinkt dit als iets normaals en zij zullen er alles aan doen om zo spoedig mogelijk weer te gaan werken. Is dit gezond? Is dit eerlijk? Is dit rationeel?
Daarentegen heb je ook mensen die de werkomgeving misbruiken. Heb je weleens een collega betrapt die, in plaats van werken, lekker aan het whatsappen is of elk uur 10 minuten doodleuk een sigaretje gaat roken. Is dit gezond? Is dit eerlijk? Is dit rationeel? Dit zijn ook meestal de mensen die voordeel willen behalen voor zichzelf, ook (onbewust) ten nadele van andere(n). Ben jij echt authentiek?
Mensen die op deze manier reageren (lees: denken en handelen), werken graag voor een ander en zijn vaak zintuigelijk georiënteerd. Ze hebben niet eens door dat ze zich opstellen als een acteur in een film, geobsedeerd door hun werk, geld en materie. Het opvolgen van instructies doen ze klakkeloos en hebben vaak geen kritische blik en rationele denkwijze. Zij werken daarom ook niet vanuit de authentieke zelf en vinden ook weinig voldoening in dingen die echt toegevoegde waarde geven aan het leven en het collectief bewustzijn. Tegenovergesteld zijn ook vaak hun bezigheden, interesses en gespreksstof, waardoor je al gauw doorhebt dat ze ergens in het leven opgehouden zijn met toegevoegde waarde ontwikkeling.
Hedendaags zijn er gelukkig steeds meer mensen die er bewust van zijn én worden, dat het teruggaan naar jezelf dé manier is om authenticiteit te omarmen en te bewaken. Gelukkig zien we ook een wereldwijde shift in het bewustzijn. Enkel, lopen we als mensen sinds eeuwen ertegenaan, dat grote organisaties, de overheden, religies, lobbyisten en complotdenkers het beeld hebben gecreëerd dat zij ook de oplossing bieden voor het probleem die ook zij hebben veroorzaakt. Ben je echt vrij?
In deze web van illusies, tast men nagenoeg altijd in het duister. Beperkende patronen blijven in herhaling vallen en algehele tevredenheid, voldoening en diepgang is ver te zoeken. Ben je (echt) gelukkig? Je zou deze mensen vooralsnog graag willen helpen om ook op dit vlak stevig aangewakkerd te worden, echter geeft het feit dat zij in de meeste gevallen niet geholpen willen worden. Slechts enkelen die zich niet willen vasthouden aan destructieve patronen en daadwerkelijk inzien en invoelen dat ze geen baat hebben op de langer termijn, zullen actie ondernemen. Durf jij actie te ondernemen?
Werk jij of wordt er gewerkt?